Sapiens. Кратка история на човечеството

1515 Отзива

4.7

Дължина
15ч. 18мин.
Език
Български
Format
Категория

История

Sapiens. Кратка история на човечеството

1515 Отзива

4.7

Дължина
15ч. 18мин.
Език
Български
Format
Категория

История

Другите харесаха също...

Слушайте и четете

Открийте безкрайна вселена от истории

  • Слушайте и четете неограничено
  • Над 500 000 заглавия
  • Ексклузивни и Storytel Original заглавия
  • 7 дни безплатен тестов период, след това 14,99 лв./месец
  • Можете да прекратите лесно по всяко време
Пробвайте Storytel
BG - Details page - Device banner - 894x1036
Cover for Sapiens. Кратка история на човечеството
Cover for Sapiens. Кратка история на човечеството

Оценки и отзиви

Подбрани отзиви

4.7

Обща оценка, базирана на 1515 отзива

Другите описват тази книга като

  • Информативно

  • Интригуващо

  • Умно

Свалете приложението, за да добавите отзив и да се включите в разговора.

Най-популярни отзиви

10 от общо 1515

  • Любомир

    14.05.2020 г.

    Информативно
    Страхотно
    Интригуващо
    Умно
    Непредвидимо
    Мотивиращо

    Една от най-добрите книги, свързани с историята, икономиката и човечеството, като цяло. "Историята на човечеството" започва от появата на съзнание във видовете от род Homo (не само sapiens), преминава през земеделската революция, изобретяването на парите, религията, науката, капитализма и стига до съвременната епоха. Вместо да се занимава със събитията от официалната история, Харари обръща внимание на промените в мисленето и поведението на хората, както и идеите, които са променили историята.Много от тезите на автора са необичайни, дори спорни, но както самия Харари казва - не приемайте книгата на доверие, обмисляйте и подлагайте на съмнение идеите и.Книгата се чете леко, информацията е поднесена достъпно и увлекателно. Препоръчвам я на всеки, който се интересува от миналото и бъдещето на човечеството. 

  • Веселин

    23.01.2021 г.

    Интригуващо

    Интересна, но доста от тезите и идеите са спорни, а са представени от позицията на последна инстанция, което е дразнещо. Както и в другата му книга и тази е пълна с хомо и джендър пропаганда. Явно дори професор не може да избяга от сексуалната си ориентация и държи да я оправдава като нормална, естествена и дори природна периодично в цялата книга.

  • Николай

    23.08.2021 г.

    Объркващо

    Някои от историческите факти са погрешни. Има по-малко история в книгата, отколкото пропаганда и агитация. Добри локуми е разпънал автора, в стил чалга, като за лесна американска консумация...Много добър четец!

  • Iskren

    28.07.2021 г.

    Изключително повърхностно поднесена информация с акцент лично мнение на автора. Много лошо впечатление прави опростяването на сложни въпроси, като например възникването на болести в уседнали те общества единствено до храненето. Като цяло авторът залага на гръмки твърдения и непълни примери. Очаквах много повече.

  • Yordan

    19.05.2022 г.

    Със споменаването на два пъти за Македонската империя, просто ме изгуби и сериозно се замислих какви ли още глупости пише в тази книга…

  • Мирослав

    19.05.2020 г.

    Информативно

    Обикновено не се замисляме, че всекидневието ни има и глобално измерение... тази книга го показва. Препоръчвам я на всеки, който търси отговор на въпроса: Кокошката или яйцето?

  • Георги

    20.02.2022 г.

    Добре написано,но по еврейски субективно и едностранчиво

  • Momchil

    13.06.2020 г.

    Информативно
    Вдъхновяващо
    Невероятно
    Страхотно
    Интригуващо
    Умно
    Вълнуващо

    Много добра книга! Препоръчвам!

  • Димитър

    26.12.2022 г.

    Информативно

    Джендър пропагандата е видима. Има фактологически неточности в заключенията например за жените в древна Гърция нямало нито един писател или философ...а каква е Сафо тогава. Поднесена е интересно, ако човек няма обща култура и иска да научи ще е доволен и впечатлен, ако има ще я припомни с приятни задълбочени мисли...проблема е в субективната интерпретация на фактологията, която на моменти е приятно алтернативен поглед, но на моменти е извадена от контекст и употребена като модулен аргумент в тезите на автора. Все пак я препоръчвам...не е най-високото ниво, но е доста по-високо от средното. Просто е нужно малко критично мислене върху тезите, а не първосигнално приемане на всичко, просто защото е наситено с фактология...все пак това е модерния ПР и не следва да се използва в подобен тип книги.

  • Liliya

    30.03.2022 г.

    Информативно
    Вдъхновяващо
    Невероятно
    Страхотно
    Умно
    Мотивиращо

    Дано повече хора я прочетат и разберат тази книга.Даже бих казала, че следва да се изучава в училищата навсякъде по света.Лично при мен обогати много от знанията ми и попълни ред пропуски по история и биология.